Milieuvragen; Wat is de oplossing voor onze plastic p9 planten potjes?!

Di 25 feb 2020, Als ontwerpstudio Healing Gardens tekenen we duizenden planten per jaar in onze tuinontwerpen en worden de p9 potjes weggegooid, omdat kwekers ze niet kunnen hergebruiken. Van het plastic afval wordt slechts 75% gerecycled. Onze visie is om 100% gezonde tuinen aan te bieden met eventueel tijdelijk nog afbreekbare reststromen, maar hoe?

 

Het probleem

Op lange termijn willen we tuinen zonder p9 potjes kunnen aanleggen en we zijn daar al stappen voor aan het zetten, maar tot die tijd gebruiken we duizenden potjes per jaar die niet hergebruikt worden door kwekers, hoe pakken we dit aan?

 

Hergebruik

Kwekers verzamelen potjes wel (sommigen) en deze worden opgehaald voor recycling, maar slechts 75% van het plastic kan worden hergebruikt. De overige 25% wordt verbrand.

 

Plastic Fantastic

Bij toeval kwam ik uit op Plastic Fantastic. We kunnen dus letterlijk onze potjes inleveren en er een klein en simpel product van laten maken, of we leveren ons plastic in voor algemeen gebruik en we kopen in ruil een recycle product voor de tuin (we denken eventueel aan duurzame tuinpalen), zodat wat we gebruiken aan plastic letterlijk upcyclen met 1 functioneel product.

 

Maar het is nog steeds plastic

Ja, inderdaad. Maar willen we plastic in Healing Gardens? Nee is het antwoord, maar dan zouden we ook ‘0’ plastic moeten gebruiken in het gehele proces vinden we.

 

Wat dan?

Goeie vraag! Ik denk het volgende:

Korte termijn:

We gaan samen verzinnen (!) met jullie (Hieronder kun je binnenkort direct reageren, of mail ons via onze contactpagina of we een klein product kunnen verzinnen voor directe recycling (bv tuinslippers! of kniebeschermingsplankjes?!) of we zolang we plastic gebruiken het inleveren en er een product van kopen (bv kantopsluiting of palen)

Lange termijn:

We zijn al op zoek naar alternatieven, wellicht stappen we in de nabije toekomst zelfs geheel over op enkel vanuit zaad vaste planten in tuinen opkweken (hierover binnenkort meer in de blog)

 

Conclusie

Er valt nog veel te winnen, maar we zijn bezig en dat telt! We zijn serieus op zoek naar alternatieven, en we willen samen met jullie, onze klanten, kijken naar wat jullie als upcycling product zolang van onze potjes willen maken..

Dan zorgen wij dat we op middellange termijn een prachtige 100% eko oplossing hebben ipv de p9 potjes. Want als we elkaar scherp en geinspireerd houden, komen we er wel, waar dat ook mag zijn!

 

Fijne dag!